Loading...
Language selection: Ελληνικά English

Καζανέματα 2012

Ξανά φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων οργάνωσε τα παραδοσιακά Καζανέματα στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο των Πεύκων. Οι χωριανοί αλλά και ξένοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την διαδικασία παραγωγής ρακής από κοντά, να πιούνε πρωτόρακη, να γευτούν τους παραδοσιακούς μεζέδες του καζανιού και να γλεντήσουν στα ακούσματα της λύρας.

Όλα ξεκίνησαν πριν δύο μήνες που πατήσαμε τα σταφύλια και τα αποθηκεύσαμε για την απαραίτητη ζύμωση (στράφυλα). Έτσι ανταμώσαμε όλοι μαζί την Κυριακή ανάψαμε την "παραστιά" και "βάλαμε απάνω το καζάνι"!!


Το ειδικό καζάνι μπαίνει πάνω στην φωτιά αφού πρώτα έχει τοποθετηθεί στον πάτο του μια αχιμάδα (ξεραμένος μικρός θάμνος που χρησιμοποιείται για προσάναμμα). Μετά μπαίνουν τα στράφυλα μαζί με νερό, το καζάνι κλείνει με το ειδικό καπάκι του και σφραγίζεται με λάστιχο. Στο καπάκι του καζανιού υπάρχει μία μόνο έξοδος για τους ατμούς η οποία ενώνεται με μία σωλήνα. Η σωλήνα αυτή περνάει μέσα από ένα βαρέλι με παγωμένο νερό και καταλήγει στο τσικάλι..


Καθώς βράζουν τα στράφυλα ο ατμός δεν έχει άλλη έξοδο παρά μόνο τη σωλήνα. Όταν περνάει μέσα από το παγωμένο νερό ψύχεται κι έτσι υγροποιείται για να καταλήξει στο "λουλά" ως ρακή.. Η ρακή μαζεύεται στο τσικάλι (κατσαρόλα) και μεταφέρεται στην παρέα ζεστή και δυνατή. Η πρώτη ποσότητα ρακής που κατεβαίνει από τον "λουλά" ονομάζεται πρωτόρακη, είναι αρκετά δυνατή και προκαλεί ζαλάδα από την μυρωδιά της και μόνο..

Έπειτα από μιάμιση περίπου ώρα και αφού βράσουν τα στράφυλα τόσο όσο να δώσουν όλο το απόσταγμα τους, το καζάνι πρέπει να "κατέβει". Πετάμε τα παλιά στράφυλα, το καζάνι πλένεται και ξανά από την αρχή!!

 
© Copyright 2010 - 2017 Μακρύ Γιαλός - Πολιτιστικός Σύλλογος Πευκών - Κρήτη