Loading...
Language selection: Ελληνικά English

Τοπικά Προϊόντα

Στα εύφορα εδάφη των Πεύκων και των γύρω περιοχών ευδοκιμούν και καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις «λιόφυτων» όπως αποκαλούνται στην κρητική διάλεκτο. Ελαιώνες δηλαδή από τους οποίους παράγεται το φημισμένο ελαιόλαδο που διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα καθώς θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα λάδια του κόσμου.

Οι ντόπιοι κάτοικοι καλλιεργούν επίσης αμπέλια από όπου παράγουν κρασί αλλά και την παραδοσιακή ρακή ή τσικουδιά. Παράγεται από την απόσταξη των σταφυλιών και η διαδικασία παραγωγής του είναι πολύπλοκη. Είναι διαφανές αλκοολούχο ποτό με ιδιαίτερα οξύ γεύση. Αν βρεθείτε στο χωριό οι ντόπιοι θα σας κεράσουν μια ρακή. Μην αρνηθείτε να τη πιείτε. Γι’ αυτούς δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό ποτό. Είναι η επισφράγιση μιας νέας φιλίας και το καλωσόρισμα τους στα μέρη τους. Δοκιμάστε τη!

Η περιοχή των Πεύκων φημίζεται και για την παραγωγή των οπωροκηπευτικών προϊόντων της. Γνωστά για την ποιότητά τους την φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους είναι τα αγγούρια και οι ντομάτες, για αυτό και ταξιδεύουν προς κάθε μεριά της Ελλάδας.

Εξίσου διάσημα με τα αγροτικά προϊόντα είναι τα παραδοσιακά τυριά. Η γραβιέρα, το ανθότυρο, το ξύγαλο και η μυζήθρα είναι τα τυριά που ξεχωρίζουν για την γεύση και την ποιότητά τους. Παράγονται με παραδοσιακό τρόπο. Μην παραλείψετε να τα δοκιμάσετε στις ταβέρνες του Μακρύ Γιαλού.

Πολλοί ντόπιοι κάτοικοι ασχολούνται και με την μελισσοκομία παράγοντας θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας, χρώματος και αρώματος.

 Επίσης, φημιζόμαστε για τα νόστιμα αρτοσκευάσματα που παράγουμε, από παραδοσιακές συνταγές. Τα κρητικά παξιμάδια έχουν μεγάλη παράδοση. Το ντάκος ή κουλουκόψωμο αποτελεί παραδοσιακό πιάτο και είναι πολύ διάσημο. Είναι παξιμάδι με ψιλοκομμένη ντομάτα από πάνω, κρητικό ανθότυρο και κρητικό λάδι.

Ιδιαίτερα γνωστά είναι και τα καλιτσούνια. Μοιάζουν με γλυκά τυροπιτάκια. Η γλυκιά ζύμη τους φτιαγμένη παραδοσιακά από προζύμη, σε συνδυασμό με την ντόπια μυζήθρα φτιάχνουν μια ξεχωριστή γεύση. Δοκιμάστε τα!

Φυσικά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα ξεροτήγανα. Παραδοσιακό γλυκό που σερβίρετε απαραίτητα στους κρητικούς γάμος. Τα συστατικά τους είναι αλεύρι, νερό, λάδι και λίγη ρακί ή λεμόνι αλλά η δυσκολία του είναι στο ψήσιμο καθώς όλη η καλλιτεχνία των νοικοκυρών επιδεικνύεται ακριβώς εκεί.  Το ξεροτήγανο παίρνει σχήμα μέσα στο τηγάνι καθώς ψήνεται και αυτό μόνο επιδέξια χέρια μπορούν να το καταφέρουν! Στο τέλος «μελώνονται» και πασπαλίζονται με σουσάμι.

 

 
© Copyright 2010 - 2017 Μακρύ Γιαλός - Πολιτιστικός Σύλλογος Πευκών - Κρήτη